Haku

Tritonia-Finna

Tritonia-Finnasta löydät korkeakoulusi e-aineistot sekä Tritonian painetut kokoelmat. Voit etsiä aineistoja monella eri tavalla.

Perushaku yhdistää haut kahdesta indeksistä:

 • Kirjat, lehdet ja tietokannat -haku kohdistuu elektronisiin ja painettuihin kirjoihin, lehtiin, tietokantoihin, korkeakoulujen opinnäytteisiin yms.
 • Artikkelit ja muut kansainväliset e-aineistot -haku kohdistuu isoon kansainväliseen indeksiin (Ex Libris Central Discovery Index), josta löytyy artikkeleita, kirjalukuja, tutkimusjulkaisuja ja muita aineistotyyppejä monesta eri tiedonlähteestä. Indeksi päivittyy säännöllisesti uusilla tietueilla. Indeksin päivittymisen viive vaihtelee, riippuen tiedonlähteestä. Kaikki aineistot eivät ole käytettävissä kokotekstinä, mutta on mahdollista rajata haku kokotekstilähteisiin. Artikkeleiden haku Finnassa sujuu kätevästi, mutta tarkemmat tiedonhaut kannattaa tehdä tietokantojen omissa käyttöliittymissä, voit tällöin käyttää erityisiä haku- ja rajausmahdollisuuksia sekä tietokannan mahdollisia aihesanastoja.

Kannattaa rajata hakua käyttämällä oikealla näkyviä rajausmahdollisuuksia. Hakua voi rajata esimerkiksi kirjaston, aineistotyypin ja julkaisuvuoden mukaan.

Mikäli aineisto on saatavana kokotekstinä, näkyy linkki aineistoon.

Tarkennetussa haussa (kirjat, lehdet ja tietokannat) ja tarkennetussa haussa (artikkelit ja muut kansainväliset e-aineistot) voit keskittää haun yhteen indeksiin, sekä hyödyntää kaikkia haku- ja rajoitustoimintoja. Voit myös lajitella hakutuloksia, esimerkiksi uusin ensin.

Selaa tietokantoja -toiminnolla löydät kaikki tietokannat, joihin korkeakoulullasi on lisenssi.

Selaa e-lehtiä -toiminnolla löydät kaikki e-lehdet, joihin korkeakoulullasi on lisenssi.

Video-oppaat

LibGuideseissa on video-oppaita Tritonia-Finnan käytöstä: Tritonia-Finna-opasvideot

Kirjautuminen

Opiskelijoiden ja henkilökunnan kannattaa aina kirjautua käyttäjätunnuksella. Liitä ensimmäisellä kirjautumiskerralla tiliisi kirjastokortti (kirjaudu sisään, kohta kirjastokortti->lisää), jotta voit tehdä varauksia ja uusia lainojasi. Kirjaudu jatkossa aina Finnaan käyttäjätunnuksella.

Muut käyttäjät kirjautuvat kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla.

Kirjautuneet käyttäjät voivat:

 • uusia lainoja ja varata aineistoja
 • tallentaa suosikkeja
 • asettaa hakuvahteja
 • tarkistaa käyttäjätietoja
 • käyttää lisensoituja sähköisiä aineistoja (koskee vain oman korkeakoulun tunnuksella kirjautuvia)

Oman tilin toiminnot

Lainat

Voit tarkastella lainojasi ja uusia lainassa olevaa aineistoa.

Varaukset

Tarkastele tekemiäsi varauksia. Voit perua varauksiasi tällä välilehdellä.

PIN-koodin tai salasanan vaihtaminen

Voit vaihtaa salasanaa tai PIN-koodia Omat tiedot -välilehdellä.

Maksut

Näe kirjastokortillesi merkityt maksut esimerkiksi myöhästyneistä lainoista.

Kirjastokortit ja kirjastokortin liittäminen

Voit lisätä Finnaan oman Tritonia-kirjastokorttisi Lisää-painikkeella.

Suosikit

Voit lisätä tietueita suosikeiksi hakutulos- tai tietuesivulla painikkeella . Voit järjestellä valittuja tietueita erilaisiksi suosikkilistoiksi, viedä tietueet Refworksiin, lähettää ne sähköpostilla tai tulostaa MARC-muodossa.

Tallennetut haut, hakuhistoria ja uutuusvahti

Voit tallentaa viimeisimmät hakusi joko hakutulossivulla tai tallennettujen hakujen viimeisimmistä hauista Tallenna-painikkeella. Tallennetut haut näkyvät ylimmäisenä.

Voit asettaa uutuusvahdin tallennetuille hauille joko viikoittain tai päivittäin. Ilmoitukset uutuuksista tulevat sähköpostiisi.

Varaa ja tilaa

Kirjastossa oleva aineisto

Kirjastossa sijaitsevat kurssikirjat sekä käytetyin ja uusin aihe- ja tutkimuskirjallisuus. Kirjastossa paikalla olevat kirjat haetaan suoraan hyllystä, eikä niitä voi varata Finnassa. Jos kaikki niteet (mahdollisia lyhytlainoja lukuun ottamatta) ovat lainassa voit jonottaa tekemällä varauksen.

HUOM! Näitä aineistoja ei voi varata

 • kirjastossa hyllyssä saatavilla olevaa aineistoa (ks. Tritonia Express)
 • lyhytlainoja
 • sinulla lainassa olevaa aineistoa
 • opettajankappaleita ja projektilainoja

HUOM! Tritonia Allegron aineistoja ei voi varata tällä hetkellä Finnassa. Ota yhteyttä tritonia.allegro@novia.fi -osoitteeseen.


Etävarastoissa oleva aineisto

Lainattavat aineistot

Muu aihe- ja tutkimuskirjallisuus on sijoitettu kirjaston ulkopuolella oleviin etävarastoihin. Nämä aineistot tilataan etukäteen Finnassa. Henkilökunta hakee aineistot etävarastoista päivittäin.

Aineistot lukusalikäyttöön

Etävarastoihin on myös sijoitettu lehtien vanhempia vuosikertoja, erikoiskokoelmia ja muita aineistoja, joita ei lainata. Näita aineistoja ei tilata Finnassa. Tilaa aineisto lukusalikäyttöön tällä lomakkeella.

Varauksen/tilauksen tekeminen

 • Tee haku kirjaston kokoelmista.
 • Klikkaa haluamasi kirjan nimeä tuloslistassa ja avaa kirjan tiedot.
 • Varmista, että olet kirjautunut sisään.
 • Jos varaus/tilaus on mahdollinen, näkyy "Varaa | Tilaa" -nappi.
 • Tarvittaessa voit muokata varauksen viimeistä voimassaolopäivää. Oletuksen varaus on voimassa 2 vuotta.
 • Klikkaa Tee varaus | tilaus -nappia.

Nouda ja lainaa varaamasi aineisto

Saat saapumisilmoituksen sähköpostitse kun varaamasi tai tilaamasi aineisto on noudettavissa ja lainattavissa. Aineisto on noudettavissa varaushyllystä 3 aukiolopäivän ajan. Tritoniassa (Vaasa) löydät varauksesi henkilökohtaisen varaustunnuksesi neljän viimeisen numeron mukaan. Voit tarkistaa viimeisen noutopäivän ja varaustunnuksesi saapumisilmoituksesta, Tuudo-sovelluksesta tai Finnassa (Oma tili).

Muista lainata varauksesi laina-automaatilla!

Jos haluat perua varauksen, josta olet saanut saapumisilmoituksen, ilmoita siitä sähköpostitse kirjastoon osoitteeseen loans@uwasa.fi.

Linkitä oikein

Linkitä ja jaa aineistoja

Voit linkittää ja jakaa aineistoja usealla eri tavalla. Avaa haluamasi aineiston tiedot tuloslistasta ja sen jälkeen:

 • Kopioi linkki osoiteriviltä tai
 • Lähetä linkki sähköpostitse tai
 • Jaa linkki sosiaalisessa mediassa

Etäkäytön onnistumiseksi e-kirjan, e-lehden tai verkkoaineiston linkki kannattaa ottaa Finnan sivulta. Finnasta on linkki eteenpäin verkkojulkaisuun tai aineistoon. Finnan linkki ohjaa tarvittaessa kirjautumaan etäkäyttöpalveluun.

Linkitä ja jaa hakutulos

Linkin tiedonhaun tuloksiin voit kopioida osoiteriviltä. Voit myös tallentaa haun, ottaa RSS-syötteen hausta ja lähettää haun linkin sähköpostina. Nämä toiminnot löytyvät hakutulossivun alaosasta.

Tietokantakohtaiset ohjeet linkkien tekemiseen löydät Libguides-oppaasta